Programok AlkotókGiese Piroska


fizikus, informatikus
e-mail: giese@rmki.kfki.hu
honlap: www.rmki.kfki.hu/~giese"A szépség mindenütt ott van, nem rajta múlik, hogy nem látjuk meg." (Auguste Rodin)

Budapesten születtem, itt végeztem iskoláimat majd tanulmányaimat az ELTE Természettudományi Kara fizikus szakán. A fizikusi diploma megszerzése után az Egyesített Atommagkutató Intézet (Dubna/Szovjetúnió) vendégkutatója voltam.
1969-77 Berlinben éltem. Az NDK Tudományos Akadémia Számítástechnikai Kutató Központjában számítástechnika szakterületen tudományos munkatársként dolgoztam és Dr. rer. nat. tudományos fokozatot szereztem.
1977-81 az MTA Központi Fizikai Kutató Intézet tudományos munkatársa, majd 1981-től a KFKI Részecske és Magfizikai Kutatóintézet tudományos fõmunkatársa; jelenleg külső munkatársa vagyok. Több nemzetközi projektben vettem részt.

Az agyag, a kerámia iránti vonzalmam régi keletű, de aktívan csak 2000-ben kezdtem foglalkozni ezzel az ősi tevékenységgel Vitkó Mónika magántanítványaként. Jelenleg Budakeszin a Mezei Mária Művészeti Iskola ad otthont közös alkotó munkánknak.
Örömet és kikapcsolódást jelent a sokoldalúan formázható agyag, hagyományos technikát, kézi megformálást és díszitést alkalmazok. Használati és dísztárgyak mellett készítettem a női szerep és az emberi kapcsolatokat megjelenítő kisplasztikákat, továbbá mázas és raku kerámia faliképeket.


Közös kiállításaim:

2005 – Budakeszi, Erkel Galéria
2006 – Budapest, Hegyvidéki Önkormányzat
2007 – Sukoró, Művelődési ház
2007 – Kismaros, Málnafesztivál
2009 – Budapest, Polgárok háza
2009 – Kismaros, Málnafesztivál
2010 – Budakeszi, Erkel Galéria
2010 – Budapest, Virányosi Közösségi ház
2011 – Budakeszi "30 éves Jubileumi képzőművészeti kiállítás"