Programok AlkotókVida Zoltán


Az ősi koronázó városban, Pozsonyban születtem 1926-ban. Iskoláimat is ott végeztem, és a pozsonyi magyar gimnáziumban érettségiztem 1944-ben. A II. világháború után Magyarországon folytattam tanulmányaimat.

Gyerekkorom óta nagyon szerettem rajzolni. Ebbe olykor órákra elmerültem. Tizenkét éves koromban kezdtem járni Álló Gyula festőművész festõiskolájába, és rövidesen elsajátítottam az olajfestés technikáját is. Gimnazistaként portrék festésével már kerestem is valamennyit.

1945 őszén jelentkeztem a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Szőnyi István mester festményeimet látva mindjárt felvett a II. évfolyamra. Mivel nagyon érdekelt a szobrászművészet is, átkértem magam a szobrászati szakra, ahol Kisfaludy Stróbl Zsigmond növendéke lettem. 1949-ben sikeresen levizsgáztam, de a kommunista hatalomátvétel után klerikális világnézetem miatt nem adták ki a diplomámat, így kenyérkereset után kellett néznem. Kőszobrász szakmunkásként dolgoztam különböző műemléképületek helyreállításán. Az ornamentika és a figurális díszek faragásával bíztak meg. A legtöbbet az Országháznál dolgoztam, de a Budai Várban, a Mátyás-templomnál és vidéken is végeztem ezt a munkát.

1960-ban Budaligeten kis lakóházat és műtermet építettem. Azóta itt élek. Nyugdíjasként teljesen az egyházművészetnek szentelem magam. A 80-as években kétszer vettem részt kiállításon: a Petőfi Művelődési Házban, majd a Marczibányi téri Művelődési Házban. Példaképemül a nagy klasszikus mestereket tekintem.